Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Ne Yapmalı

Sabah uyandığınızda 2 bardak oda sıcaklığında su içerek güne başlayın.Güne başlarken yüzümüzü yıkadığımızda oluşan etkiyi aç karnına su içerek de yaşayabilirsiniz. Vücudun temizlenmesini, toksinlerden arınmasını ve metabolizmanızın çalışmasını sağlayacak bu alışkanlığı kilo vermek için değil, sağlığınızı korumak için tüm yaşantınız boyunca devam edebilirsiniz. Özellikle ödem problemi yaşayan kişiler suyu geceden hazırlayıp güne sağlıklı bir detox su ile başlayarak ödemden çok daha rahat kurtulabilirler.

Detox su tarifi 

1 litre suya
2 halka dilim limon,
8 dal maydanoz,
2 dal nane,
4 dal dereotu,
1 çubuk tarçın,
½ çay bardağı (50ml) doğal elma sirkesi
• Mide sorunu olanlar sirke ilave etmesin
1 gece önceden hazırlanır,
500 ml uyandığınızda diğer kalan 500 ml ise kahvaltıdan sonra tüketilir.

Sağlıklı bir kahvaltı ile metabolizmanızı hızlandırın!
Gece uykuda metabolizmanız minimum hızdadır yani çok yavaş çalışır. Vücudunuzu bir makina gibi düşünün sabah uyandığınızda ilk yarım saat içinde kahvaltı yaparak sindirim sisteminin çalışmasına izin verin. Unutmayın enerji almazsanız vücudunuz enerji harcamaz.

İdeal kahvaltı nasıl olmalı?
Ideal bir kahvaltı tüm besin gruplarını içermeli. Yapılan çalışmalarda protein ağırlıklı kahvaltı ile güne başlamak tüm gün iştah kontrolünün daha kolay sağlandığını gösteriyor. Örnek protein olan yumurtaya kahvaltınızda mutlaka yer vermelisiniz. Beyaz peynir 30-60 gr arasında yine iyi bir protein kaynağı üstelik bolca kalsiyum içeriyor. Ekmeksiz bir kahvaltı düşünülemez. Unutmayın beyin enerji kaynağı olarak sadece glikozu kullanır. Glikoz ise karbonhidratlarda bulunuyor. Kahvaltınızda çok tahıllı ekmek tüketerek bolca posa alırken zihninizin de çalışmasını sağlayın. Kilo kontrolünde zorlanıyorsanız kahvaltınızda 1 en fazla 2 dilim ekmek tüketin. 5 adet zeytin veya 1 tatlı kaşığı zeytinyağı bir porsiyon yağ yerine geçer. Zeytin yiyebilir veya yağ hakkınızı menemen, omlet yaparken kullanabilirsiniz. Zeytin ve peyniri tüketmeden önce sudan geçirin ki fazla tuzunu atsın, böylece ödem ve selulit probleminizi azaltabilirsiniz. Görüldüğü üzere; protein, karbonhidrat ve yağ içeren menümüze bolca vitamin mineral kaynağı yeşillik, söğüş sebze ilave ettiğimizde tam olarak yeterli ve dengeli bir kahvaltı tüketmiş oluyorsunuz. Yeşillik ve söğüş sebzeye tuz ilavesi yapmadan kekik ve çok az taze limon suyu ile lezzetlendirebilirsiniz. Böylece hem lezzetli hem de daha fazla C vitaminli bir kahvaltı ile bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirebilirsiniz.

Günde 3 ana, 2 ara öğün tüketin
Ana öğünlerimiz kahvaltı, öğle ve akşam yemekleridir. Akşam yemeğinin saat 20.00 den sonraya bırakmamaya özen göterin. Düzenli olarak hergün yaklaşık aynı saatlerde öğünlerinizi tüketmek vücudunuzun biyolojik saatini oluşturur ve metabolizmanızın daha hızlı çalışmasına yardımcı olur.

Kahvaltıdan 2 saat sonra 1 porsiyon yağlı tohum ve 1 kupa yeşilçay ile sindirim sisteminizi çalıştırın.
1 porsyon yağlı tohum ;
2 tam ceviz içi
10 fındık
10 badem

Öğle yemeğinde protein kaynağı bir porsiyon ızgara et tercih ederseniz daha uzun süre tokluk hissedersiniz. Üstelik protein sindirim sisteminizi daha çok harekete geçrdiği için metabolizmanızı da hızlandırır.

En çok acıktığımız saatler ise akşamüzeri 17:00 -18:00 civarıdır. Çok fazla acıkmayı beklemeden saat 16:00 da ikindi ara öğünü ile güne ufak bir mola verin. Ara öğün olarak 1 bardak süt (200 ML) ve 2 porsiyon meyve yiyerek frenlemek akşam yemeğinizi daha kontrollü tüketmenize yardımcı olurken gece geç saatte oluşabilecek tatlı krizinden korur.

Hayatınızda işinizi, sosyal yaşantınızı düzenlediğiniz gibi beslenme düzeninizde de günlük rutininize uygun bir program yaptığınızda, doğru yiyecek tercihleri ile birlikte metabolizmanız daha iyi çalışır, kan şekeri ve tansiyon değerlerinizde ani iniş-çıkışlar olmayacağı için gün içinde enerjiniz artar ve kesinlikle uzun vadede hastalıkların oluşum riskini azaltarak yaşam kalitenizi artırabilirsiniz. Unutmayın en kolay diyet yaşantınıza uygun olan diyettir.

Hemen Doktorunuza Sorun