Beslenme ve Diyet
Beslenme tarzımız yaşam biçimimizin bir göstergesidir ve sağlık karnemizi oluşturur. Yaşam döngüsünde nasıl beslendiğimizi ne yazık ki çok önemsemiyoruz. Oysa beslenme biçimi; ruhsal ve bedensel sağlığımızı bire bir etkiler.
Ideal kilosunda yaşayan bir kişi ile obeziteyle mücadele eden bir kişinin sağlık durumunda çok büyük farklılıklar vardır. Bununla birlikte fazla kilolu olmak psikolojik olarak da olmusuz etkiler hayatımızı. Fazla kilolar kara bir bulut gibi üzerinizde dolaşırken en keyifli günlerinizde bile ne giyeceğinizi düşünmek, daha az yemek için çaba sarfederken çok daha fazlasını yiyerek vicdan azabı çekmekle geçer günleriniz. Oysa biraz özen göstererek doğru beslenebilir, kendi yaşam tarzınıza uygun bir programla aç kalmadan ideal kilonuza ulaşarak yaşam kalitenizi artırabilirsiniz. Bu değişim size sağlıklı olma hissini beraberinde getirirken ilerleyen yaşlarda daha kaliteli bir yaşamın kapılarını da açmaya yardımcı olur.
Diyet kelimesinin anlamı kişiye özel beslenme olmasına rağmen ne yazık ki zihinde aç kalmak, besin tüketmeden kilo vermek, yoksun olmak gibi algılar oluşturuyor ve kilo vermeye henüz başlamadan diyet kelimesi psikolojiyi olumsuz etkileyebiliyor. Bu durum medyada dolaşan yanlış bilgiler, bilimsel kimliği olmayan insanların beslenme ve zayıflama ile ilgili toplumu yanlış yönlendirmesinden kaynaklanıyor.
Diyet aslında nasıl beslendiğinizdir ve diyet kişiye özgü olmalıdır. Yaş, kilo, cinsiyet, fiziksel aktivite düzeyi ve yaşam tarzına uygun kişiye özel; tüm besin gereksinimlerini karşılayan yeterli ve dengeli beslenme biçimi ideal diyet programını oluşturur. Metabolizma hızına göre enerji gereksinimi farklılık gösterir. Kilo kontrolü çok kolay bir matematik hesabıdır. Harcadığınız enerjiden fazlasını alıyorsanız pozitif enerji dengesi oluşur yani kilo alırsınız. Harcadığınız enerjiden daha azını alıyorsanız negatif enerji dengesi oluşur yani kilo verirsiniz. Ideal kiloyu korurken de aldığınız enerji ve harcadığınız enerji arasında denge kurmalısınız. Aynen bütçenizi hesaplarken yaptığınız gibi; vücudunuzda kriz oluşturmayacak bir denge kurmak sağlığınızı ve kilonuzu korumaya yardımcı olur.
Bazal Metabolizma Hızı Nedir?
Bazal Metabolizma Hızı (BMR) uzanır pozisyonda yemek yedikten 12 saat sonra vücudun yaşamını sürdürmesi için gereksinim duyduğu minimum enerji miktarıdır. Günlük rutin aktivitelerde, spor yaptığımızda metabolizma hızı artar. Yiyeceklerin termik etkisi ile yine metabolizma hızı ortalama %10 oranında artar; işte bu nedenle uzun süren açlıklar metabolizmanızı yavaşlatır ve kilo verme hızını düşürür.
Metabolizma hızını etkileyen faktörler; yaş, cinsiyet, boy, kilo, hormonlar, genleriniz ve yaşam tarzınızdır. Erkekler kadınlara göre daha hızlı kilo verir, bunun nedeni vücut kas oranının daha fazla olmasıdır. Buradan çıkan sonuç ise düzenli spor yapan kişilerin metabolizma hızı daha yüksek olduğudur. Vücut ağırlığınızın fazla olması daha iyi çalışan bir metabolizmamaya sahip olduğunuzu gösterir bu nedenle kilo problemi fazla olan kişililerde kilo kaybı daha hızlı olur.
Beslenme Ve Diyet Danışmalık Hizmeti Nasıl Çalışır?
Beslenme ve Diyet Danışmanlığı hizmetinde öncelikli hedef kişiyi tanımak, kilo probleminin oluşum nedenlerini saptamaktır. Kan değerleri kişinin sağlık ve kilo ilişkisi hakkında yeterli bilgiyi sunar. Metabolizma hızını yavaşlatan herhangi hormonal bir problemin varlığı kilo kaybını yavaşlamasına neden olur. Eğer kişinin herhangi bir sağlık sorunu varsa öncelikli olarak hekimi ile görüşüp bu sağlık sorununun çözümü doğrultusunda tedaviye başlamalıdır bir sonraki aşama ise kan bulgularına ve yaşam tarzına uygun yeterli ve dengeli beslenme programı hazırlanmalıdır.
1 aylık program 4 görüşmeden oluşur. Her hafta detaylı vücut analizi sonucuna göre diyetin vücutta oluşturduğu değişim doğrultusunda bir sonraki hafta için yeni bir program oluşturulur. Amaç sağlıklı beslenme bilgisine ulaşmak ve yeni beslenme biçimini yaşam tarzı haline getirmektir.
Yapılan araştırmalarda diyet yapan kişilerin sürekli aynı döngüde düzenli kilo alıp verdikleri gözlemleniyor. Buradan çıkan sonuca göre; birçok kişi için ideal kiloyu korumak kilo vermekten çok daha zor görünüyor.
Beslenme eğitim süreci olarak düşünülmesi gereken zayıflama programında asıl hedef doğru beslenme bilgisine sahip olmak ve enerji dengesini kolaylıkla kurabilmektir.
Hepimizin hayatında çok sevdiği ve vazgeçmek istemediği yiyecekler mutlaka var; bazen bunları tüketmek gerçek bir mutluluk kaynağı olabiliyor. Sevdiğimiz yiyecekleri tamamen hayatınızdan çıkarmak yerine yeme sıklığını ve porsiyon miktarlarını azaltmak ideal kilonun korunmasına yardımcı olur, bununla birlikte bu yiyecekleri tükettiğinizde beslenme düzeninizde oluşturacağınız değişiklikler de kilo almanızı engeller.
Düzenli takipler sırasında aklınızdaki bütün sorulara cevap bularak günlük rutininizde hayatınızın bir parçası olan tüm davranışlarınız gibi doğru beslenme düzeninizi benimseyeceğiniz bir programla daha sağlıklı bir yaşamın temellerini atmayı hedefliyoruz.
Yeterli Ve Dengeli Beslenme Nedir?
Beslenme anne karnında başlar ve hayatımız boyunca devam eder. Her dönem için beslenme düzeni ve günlük alınması gereken enerji miktarı farklılık gösterir.
Genel olarak yeterli ve dengeli beslenme biçimi makro ve mikro besin öğelerini bulundurmalıdır. Yeterli miktarda karbonhidrat, protein ve yağ içeren; mineral ve vitamin içeriği yüksek bir beslenme biçimi yeterli ve dengeli beslenmenin temelini oluşturur.