Protein İçeren Diyetler Hastalık Riskini Artırıyor
Kısa zamanda hızlı kilo kaybını vaad eden popüler diyetlerin ortak özelliği protein ağırlıklı olmalarıdır. Proteinler vücutta sindirilirken metabolizmayı hızlandırır, bununla birlikte uzun süre tokluk hissi sağladığı için zayıflama diyetlerinde kurtarıcı etki gösterir.
Sağlığınızı koruyan, kan değerlerinizi optimum seviyede tutacak; yeterli ve dengeli bir beslenme programı ile kilo vermek yaşam kalitenizi artırır. Gün içinde tansiyon ve şekerin düşmesi, halsizlik, yorgunluk gibi belirtiler gösteren, sağlığınızı bozan diyetler geçici sonuçlar sağlar. Sürdürülebilir olmadığı için verdiğiniz kiloları geri almayı da garanti eder.
Proteinler sağlıklı beslenme kaynağı.
Proteinler sağlıklı beslenme için vazgeçilmez besin kaynağıdır. Proteinler aminoasitlerin birbirine bağlanması ile oluşur. 20 aminoasidin 11 ini vücudumuz üretiyorken 9 aminoasidin yiyeceklerle alınması gerekir. Elzem aminoasitleri içeren protein kaynakları hayvansal kaynaklı proteinlerdir ki özellikle yumurtayı örnek protein olarak her gün kahvaltıda yer verilmesi gereken mucize besin olarak adlandırabiliriz.
Hayvansal kaynaklı proteinler; yumurta, süt ve ürünleri, kırmızı et, tavuk, hindi, balıktır. Bitkisel protein kaynakları ise; bakliyatlardır ve elzem olan 9 amino asidi içeren sadece kinoa, karabuğday ve chia tohumudur. Protein gereksinimi vücut ağırlığına göre farklılık gösterir. Günlük ortalama 0,8 gr protein kilo başına yeterli iken sporcularda günlük gereksinim 1.2 gr/kg kadar çıkabilir.
Sağlıklı yaşamın temelini oluşturan yeterli ve dengeli beslenme biçiminde vurgulanmak istenen olgu ‘’ölçülü beslenme’’dir. Günde 7 litreden fazla su içmek su zehirlenmesi riskini oluştururken, en hafif yiyecek olan meyveyi ölçüsüz tüketmek de kilo alma eğilimini artırır.
Peki proteinin fazlası vücudumuza ne yapar?
Fazla protein kan kolesterol, trigliserit değerlerini artırarak kalp ve damar hastalıklarının oluşum riskini artırır, karaciğer ve böbrekleri yorar, ürik asit seviyesini yükselterek gut hastalığı oluşum riskini artırır ve yine yapılan bilimsel çalışmalarda aşırı kırmızı et tüketiminin kolon kanseri oluşum riskini artırdığı bildirilmiştir.
Sadece proteinden oluşan popüler diyetler görsel olarak da olumsuz etkilerini gösterir. Yetersiz vitamin ve mineral alımına bağlı saç dökülmesi, ciltte elastikiyet kaybı ile yaşlı bir görünüm, güçsüz tırnaklar, gözaltı torbaları, halsizlik, yorgunluk gibi istenmeyen birçok duruma neden olarak yaşam kalitesini düşürür. Ayrıca beyin enerji kaynağı olarak sadece glikozu kullanır. Karbonhidrattan yoksun bir beslenme; algı bozukluğu, hafıza bulanıklığı ve dikkat dağınıklığı gibi çok ciddi sorunlara yol açar. Bu nedenle diyetiniz uygun ölçüde proten, karbonhidrat ve yağ içermeli. Böylece fazla kilolarınızdan kurtulurken kendinizi daha sağlıklı ve enerjik hissederek yaşam kalitenizi artırır daha parlak bir görünüm sağlarsınız. Sürdürülebilir programlar kilo kaybının da kalıcı olmasını sağladığı için, yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenerek kilo verdiğinizde ideal kilonuzu korumak çok kolay olacaktır.
-
Metabolizmayı hızlandıran yiyecekleri günlük beslenme düzeninize ilave edin. Diyetinizden şekeri çıkarın, yerine rengarenk meyveler ekleyin.
-
Doğru bir beslenme modeli sadece sağlığınızı değil gençliğinizi korumakta da son derece etkili bir rol oynuyor.
-
Her güne yeni bir kuralla 7 günde değişimi başlat 21 günde en az 1 beden incel
-
Sabah uyandığınızda 2 bardak oda sıcaklığında su içerek güne başlayın.Güne başlarken yüzümüzü yıkadığımızda oluşan etkiyi aç karnına su içerek de yaşayabilirsiniz.