Masseter Botoks

Çene botoksu olarak da bilinen masseter kası botoksu, yüzün alt kısmında çok daha yumuşak, feminen bir görünüm yaratmakla kalmıyor diş sağlığı için koruyucu bir uygulama olarak da ön plana çıkıyor

Öncelikle masseter kasının ne olduğuna bir bakalım. Bu kas, çiğneme kas grubunun en önemli üyesidir.  Dişlerinizi sıktığınızda, çenenin arka kısmında hareket eden kas masseter kasıdır.

Peki, yiyecekleri çiğnemek için kullandığımız bu kas ne zaman kozmetik bir probleme dönüşüyor, ne oluyor da karşımıza estetik bir sorun olarak çıkıyor? Masseter kasının yiyecekleri çiğnemek gibi hayati bir işlevi vardır, dolayısıyla da oldukça çok çalışan, kuvvetli bir kastır.

Bazı kişilerde ise bu kas normalden daha da güçlü ve çok daha belirgindir. Aynı kol kaslarınız, bacak kaslarınız gibi masseter kası da aşırı aktif olduğunda fazla gelişir. Mesela gece uyurken farkında olmadan dişlerinizi sıkıyor, gıcırdatıyorsanız, yemeğinizi çiğnerken bu kasa fazla yükleniyor ya da çok fazla sakız çiğniyorsanız masseter kasınız yüzünüzdeki dengeyi bozacak derecede güçlenebilir.

Daha Feminen bir Yüz Şekli

Masseter kasının fazla güçlü olduğu durumlar özellikle kadınlarda estetik bir soruna dönüşebilir. Kadın güzelliğinin belirleyici ögelerinden biri çeneye doğru incelen, V formundaki yüz şeklidir. Masseter kası geliştiğinde ise yüzün alt kısmında, özellikle de yanakların altından başlayarak tüm çene hattının fazla belirginleşmesine, yüzün alt kısmının geniş görünmesine neden olur. Ayrıca kadınsı, feminen bir yüzle özdeşleyen o yumuşaklık yok olur, yüzün alt bölümünde köşeli, sert bir görünüm meydana gelir.

Kadınlara erkeksi bir ifade veren güçlü çene hattını yumuşatmanın, yüze daha feminen bir görünüm vermenin yolu ise masseter kası botoksundan geçiyor. Böylece kasın aktivasyonu azaltarak, yüzün alt bölgesini inceltmek, yüze daha oval, daha ince bir görünüm vermek mümkün oluyor.

Masseter kası botoksuyla ilgili merak ettiğiniz her şey, aklınıza gelen tüm sorular ve cevapları…

Masseter kası, yani çiğneme kası neden gelişir? Yüze erkeksi bir görünüm veren bu sorunu önlemek için yapılabilecek herhangi bir şey var mı?

Bu sorunun kaynağında aşağıdaki nedenlerden biri ya da birkaçı rol oynayabilir…

  • Genetik faktörler.
  • Yiyecekleri çok sert ya da çok fazla çiğnemek.
  • Elma, ayva gibi çiğneme kaslarının fazla çalışmasına neden olan sert yiyecekleri fazla tüketmek.
  • Çok fazla sakız çiğnemek.
  • Uyku sırasında çeneyi sıkmak, dişleri gıcırdatmak.   

Bunların bazılarını kontrol etmek mümkün. Mesela eğer sorun çok fazla sakız çiğnemekse bu alışkanlıktan vazgeçilebilir, çiğneme kaslarının aşırı çalışmasına neden olan sert yiyeceklerden kaçınılabilir… Ancak eğer sorun yapısal ise ya da uyku sırasında çene kaslarını fazla sıkmak gibi kontrol edemeyeceğiniz faktörler söz konusu ise tek çözüm masseter kası botoksudur.

Bu botoks uygulaması alt çenedeki asimetriyi de düzeltebilir mi?

Çiğneme kasının çenenin bir yanında daha belirgin olması ve yüzde asimetri yaratması son derece sık rastlanan bir durumdur. Çünkü pek çok kişi farkında olmadan yiyecekleri ağızlarının hep aynı tarafıyla çiğneyerek, yüzlerinin bir yanındaki masseter kaslarının fazla gelişmesine neden olur. Yüzün bu yanına yapılacak botoks enjeksiyonu ile yüzde daha simetrik bir görünüm yaratmak mümkün olacaktır.

Masseter kası yaptırmayı botoksu yaptırmayı düşünenler neye dikkat etmeli?

Her işlemin başarısındaki en önemli faktör hiç kuşkusuz işinin ehli, yapılacak uygulama konusunda deneyimli bir doktor bulmaktır. Deneyimsiz ellere düşüldüğünde, en basit işlem bile komplikasyonlara, hiç de doğal görünmeyen, hüsran yaratan sonuçlara neden olabilir. Ancak masseter kası botoksu söz konusu olduğunda doğru kişiyi bulmak çok daha büyük bir önem taşıyor. Enjekte edilen botoksun masseter kasınının hacmine ve kuvvetine göre ayarlanması çok önemlidir. İşlem sırasında botoksun doğru noktalara, doğru miktarda yapılmamasının çiğneme fonksiyonlarında ciddi sorunlara neden olabileceği unutulmamalı. Sonuçta botoksun etkisi geçici olduğu için, bu sorunlar da zaman içinde azalacaktır, ama yanlış yapılan bir uygulama haftalarca devam edebilecek çiğneme problemi anlamına gelebilir ki bu da hayat kalitesini son derece olumsuz etkileyecektir.

Masseter kası botoksu nasıl uygulanır? Nasıl bir işlemdir?

Doğru noktalara yapılan botoks enjeksiyonu ile çiğneme kasının aktivasyonunu azaltmaya yönelik işlem sadece 5 dakika kadar sürer. Nispeten ağrısız ve konforlu bir uygulamadır. Hasta uygulamanın hemen sonrasında gündelik hayatına geri dönebilir.

Bu uygulamanın uyku sırasında diş sıkma ve diş gıcırdatma probleminde de faydası var mıdır? 

Diş sıkma problemi çok sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Özellikle stresli bir yaşamı olan kişilerde görülen bu sorun dişlerde aşınmaya ve ciddi diş problemlerine neden olur. Sorunun başlıca belirtisi sabah saatlerinde çene ve dişlerdeki ağrılardır. Diş sıkma rahatsızlığı olanlar sadece çene kaslarını değil, şakak ve boyun bölgesindeki kaslarını kasarlar. İstemsiz bir şekilde gerçekleşen bu zincirleme reaksiyonun yol açtığı bir diğer sorun ise baş ve boyun ağrılarıdır.  

Çene kası botoksu yaptırdıktan sonra işlemin sonuçlarını görmek için ne kadar beklemek gerekir? 

Çene botoksunun etkisi işlem yapıldıktan üç gün sonra görülmeye başlanır. İşlemin nihai sonucunu görmek için ise on gün geçmesi gerekir. Başarılı bir masseter kası botoksu uygulamasının en önemli kriteri yemek yeme, çiğneme ve konuşmada herhangi bir kısıtlama yaşamadan, bu kasın fazla aktif olmasına bağlı yaşanan sorunların azalmasıdır. Eğer sorun diş sıkma, diş gıcırdatma ise hasta sabahları uyandığında çenesinde, dişlerindeki ağrıların hafiflediğini, zamanla tamamen geçtiğini fark edecektir. Eğer hastanın temel endişesi, çiğneme kasını fazla kullanmaya bağlı yüzün alt kısmındaki köşeli görünüm, sert yüz hatları ise, e kasın küçüldüğünü gözlemleyebilir ve çene hattında 2 hafta gibi bir sürede gerçekleşen değişimi fark ederler.  Botoks, kasın fiziksel kütlesini değiştirecek ve kas daha az belirgin hale gelecektir. 

Masseter kası botoksunun etkisi ne kadar devam eder? İşlemin kaç ayda bir tekrarlanması gerekir?

İşlemin etkisi 4-6 ay kadar devam eder. Botoksun etkisiyle bu dönem sürecince, masseter kasının hacminde ve gücünde azalma yaşanır. Böylece yüzün alt kısmı daha ince, daha feminen görünür, kasın fazla güçlü olmasına bağlı olarak ortaya çıkan köşeli yüz şekli yumuşar. Eğer bu etkilerin devamlılığı isteniyorsa, işlemin 4-6 ayda bir tekrarlanması gerekir.   

19 yorum
Simge
Ben daha önce diş gıcırdatma problemimden dolayı masseter botoksu yaptırdım. 3-4 ay sonra yenilenmesi gerekiyor fakat bana botoks uygulayan doktor hiçbir anestezi işlemi yapmadan direkt enjekte etti ve canım çok yandı. O yüzden şu an çekiniyorum açıkçası. Normalde bu işlem yapılırken anestezi krem sürülüyor mu? Ben doktora sorduğumda herhangi uyuşturucu bir işlem yapılmadığını söyledi. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?
Dr. Mustafa Karataş
Merhabalar Simge Hanım. Biz kliniğimizde dolgu, botoks gibi işlemlerden 10 – 15 dakika önce tedavi edilecek bölgeye anestezik etkili krem uygularız. Bu krem acıyı tamamen yok etmez, ama hastanın tedaviyi daha rahat tolere etmesine yardımcı olur.
Hale
Ben uykumda dişlerimi gıcırdatıyorum. Bu yüzden sabahları kalktığımda çenem ağrıyor. Diş gıcırdatma nasıl geçer, çözümü var mı? Bu sorun için botoks yapılıyormuş diye duydum. Botoks yaptırırsam etkisi ne kadar sürer?
Dr. Mustafa Karataş
Masseter kası botoksu ile çenenin iki yanındaki çiğneme kasları gevşetildiğinde, diş gıcırdatma sorunu da geçer. Botoksun diş gıcırdatma, buna bağlı olarak meydana gelen çene ağrıları ve ortodonti sorunlarında etkili bir tedavi olduğu kanıtlanmıştır. Botoksun etkisi ortalama 4-5 ay kadar devam eder, etkinin devamlılığı için bu süre sonunda işlemin tekrarlanması gerekir.
Medine
Eşim sabah uyandığında çok çenesinin ağrıdığını söylüyor. Ben de geceleri dişlerini gıcırdattığını duydum, bir de uyurken çenesini çok sıkıyor sanki. Sanırım sorun bundan kaynaklanıyor. Bunun bir tedavisi var mı? Diş gıcırdatma nasıl geçer ve çözümü nedir?
Dr. Mustafa Karataş
Masseter kasına yapılan botoks enjeksiyonu diş gıcırdatmasında en etkili çözümdür. Fazla aktif olan çene kasları botoks sayesinde gevşeyeceği için bilinçsiz olarak yapılan çene sıkma, diş gıcırdatma sorunları ortadan kalkar. Ama botoksun etkisinin geçici olduğunu hatırlatmak istiyorum. Etkinin devamlılığı için bu enjeksiyonların 4-5 ayda bir düzenli olarak yapılması gerekir.
Nazan
Merhaba, Benim sabah uyandığımda çok çenem ağrıyor. Diş gıcırdatma problemim olduğunu düşünüyorum. Diş gıcırdatma nasıl geçer? Çözümü var mı?
Dr. Mustafa Karataş
Çene kaslarına yapılacak botoks enjeksiyonu ile diş gıcırdatma problemi çözülebilir. Fazla aktif olan çene kasları gevşediğinde sorun geçici bir süre için geçer. Ancak etkinin devamlılığını istiyorsanız masseter kası botoksu dediğimiz bu işlemi dört-altı ayda bir yaptırmanız gerekiyor.
Ahmet
Sabahları uyandığımda çenem çok ağrıyordu. Eşim de gece uyurken dişlerimi gıcırdattığımı söyledi. Bir arkadaşımdan bu sorun için botoks yapılabileceğini duydum. Bu doğru mu? Diş gıcırdatma nasıl geçer? Çözümü var mı?
Dr. Mustafa Karataş
Masseter kası, çiğneme kasıdır. Dişlerinizi sıktığınızda, dişlerin arka kısmında yer alan bu kası hissedebilirsiniz. Bu kasa yapılacak botoks enjeksiyonu diş gıcırdatma sorununuzu hafifletecek, hatta belki de tamamen geçirecektir. Ancak bu kalıcı bir çözüm değildir. Beş-altı ayda bir enjeksiyonun tekrarlanması gerekir.
Kader
Sabahları uyandığımda çenem çok kötü ağrıyor. Dişçiye gittim, gece uyurken dişlerimi sıktığımı bunu da çenemin arka kısmındaki dişleri aşındırdığını söyledi. Daha önce eşim de uyurken dişlerimi gıcırdattığımı söylemişti. Diş gıcırdatma, çene sıkma nasıl geçer? Çözümü var mı?
Dr. Mustafa Karataş
Merhabalar, bu sorunlarda en etkili yöntem fazla aktif olan çene kaslarını botoks enjeksiyonu ile gevşetmektir. Ancak etkinin devamlılığı için bu işlemi beş-altı ayda bir düzenli olarak yaptırmanız gerekiyor.
Sude
Merhabalar, Dış gıcırtıma sorunu yaşıyorum botoksun çözüm olduğu ve geçmesini sağladı doğrumu acaba?
Dr. Mustafa Karataş
Diş sıkma, gıcırdatma (bruksizm) çene kasına aşırı kasılmasından kaynaklanan bir rahatsızlık. Hem dişlerde aşınma ve hassasiyete hem de yüzde köşelenmeye sebep oluyor. Yıllar içinde yüzdeki sert ve yumuşak dokular eski yoğunluğunu kaybederken; diş sıkma alışkanlığı bu süreci hızlandırıyor ve yüzdeki çökme daha belirgin hale geliyor. Çiğneme kası olan 'masseter' kas içine enjekte edilerek yapılan botoks uygulaması ile yüzdeki şekil değişikliği ve çene eklem rahatsızlıkları engellenebilir. İstem 4-6 ayda bir tekrarlanması gerekir.
Hasan
Merhaba doktor bey ben dişlerimi gece uyurken gıcırdatıyorum. Diş sıkma- gıcırdatma nasıl geçer? Botoksun buna faydası olacağını okudum. Ne kadar zamanda etki eder?
Dr. Mustafa Karataş
Merhabalar, Bruksizim'in (diş sıkma-gıcırdatma) zararlarını engellemek için en çok kullanılan yöntemlerden yüz kaslarına yapılan botoks uygulaması. Botox kasların kasılma kuvvetlerini azalttığı için dört - altı ay boyunca son derece etkili olmaktadır. Uygulama ağrısız ve birkaç dakika sürmektedir. Uygulamadan sonra 3-4 gün içinde etkisi görülmeye başlıyor ve ortalama 10 gün içerisinde kişi diş sıkma- gıcırdatma sorunundan kurtuluyor. 4-6 ay aralıklarla işlemi tekrar etmek gerekiyor. Bu uygulama diğer tüm botoks uygulamaları gibi sadece hekimlerin yapabileceği bir uygulamadır.
Gülperi
Merhabalar, Geceleri dişlerimi sıktığım ve gıcırdattığımdan ötürü rahatsızım. Botoksun etkili olduğunu öğrendim, doğrumu ve çiğnemende bir fark yaratı mı?
Dr. Mustafa Karataş
Merhabalar, Botoks, uykuda diş sıkma ve gıcırdatma gibi sorunlarda de başarıyla uyguladığımız bir tedavidir. Botoks ile çene kasları olan masseter kaslarını belli oranda uygulayarak kontrol altında alınması sağlanır. Çene kaslarına uygulanan botoksun çiğneme ve yutmada herhangi bir soruna yaşatmaz ve vücuda bir zararı bulunmuyor. Kişiden kişiye etkisi farklılık göstermekle ortalama 4-6 ay arasında değişebilir.
Gizem
Çene yapım çok geniş, suratım büyük duruyor botoks ile bu görüntüden kurtulmak mümkün müdür acaba?
Dr. Mustafa Karataş
Merhabalar Gizem Hanım. Sert görünümlü, fazla köşeli çenelerde botoks enjeksiyonu ile bu erkeksi görünümü yumuşatmak mümkün oluyor. Ama tabii her çenede botoks işe yarayacak diye bir şey yok. Bu uygulamanın sizde etkili olup olmayacağı ancak konsültasyon sonrasında netleşebilir. Suratınızın büyük olmasından da şikayetçi olduğunuzu yazmışsınız, eğer bu durum kemik yapınızdan kaynaklanıyorsa bu tarz tedavilerden fayda sağlayamazsınız -ancak ciddi bir estetik cerrahi müdahale ile yüzün kemik yapısına müdahale edilebilir. Ama yüzünüzün büyüklüğü yağ dokusunun fazla olmasından kaynaklanıyorsa, VShape sisteminden fayda sağlayabilirsiniz.
Hemen Doktorunuza Sorun

  • Botoks ve Dolgu ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

    Botoks ve Dolgu ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar Artık yaşa göre giyinme kavramı tarihe karıştı. Moda dünyasındaki bu değişim botoks ve dolgu maddeleri gibi anti-aging endüstrisindeki ilerlemelerle desteklendiğinde orta...

  • Erkekler Ne İster?

    Erkekler Ne İster? Erkekler de aynı kadınlar gibi daha çekici görünmek istiyorlar… Basit dokunuşlarla daha erkeksi hatlar, daha maskülen bir görünüm yaratmak mümkün.

  • Şu ‘Kötü Botoks’ Dedikleri…

    Şu ‘Kötü Botoks’ Dedikleri… Hiç de doğal görünmeyen, ‘ben botoks yaptırdım’ diye bağıran uygulamaları masaya yatırıyoruz… Dr. Mustafa Karataş, çağımızın en başarılı antiaging tedavilerinden biri ola...

  • Yaşınıza Yaş Eklemeyin

    Yaşınıza Yaş Eklemeyin Daha çekici, daha genç görünmek için yaptırdığınız dolgu uygulamaları, botoks enjeksiyonları ile olduğunuzdan yaşlı görünmeyin… İşin sırrı aşırıya kaçmamakta saklı.

  • Yanaklar İçeri Elmacıklar Dışarı

    Yanaklar İçeri Elmacıklar Dışarı Yaşınızı esas ele veren yüz şeklinizdir. İleri teknoloji sistemlerle yüze daha genç, daha biçimli bir form vermek mümkün. Aynı uygulamalardan, daha çekici bir yüz şekline...

  • İleri Teknoloji İle Zarif Bir Yüz

    İleri Teknoloji İle Zarif Bir Yüz Yüze daha çekici, daha zarif bir form vermenin sırrı yeni nesil bir teknolojiden geçiyor. Yanakların hafif içeri doğru olması yüze daha kadınsı ve çekici bir görüntü ver...

  • Yaz Güzellik Rehberi

    Yaz Güzellik Rehberi Cildinizin gençliğini korumak, yüzünüzden yılların izlerini silmek için yaz aylarında yaptırabileceğiniz anti-aging uygulamalar var.

  • Gençlik Enjeksiyonları

    Gençlik Enjeksiyonları Sadece tek bir seansta ve bir saatten daha az bir sürede yüzünüzdeki çizgileri, kırışıklıkları silmek mümkün.

  • Badem Göz Estetiği

    Badem Göz Estetiği Çekiciliğin sırrının gözlerinizin şeklinde gizli olduğunu biliyor muydunuz? Neyse ki genetik kodunuzda yazılı olanla yetinmek zorunda değilsiniz. Dr. Mustafa Karataş, cer...

  • Botoks Hakkında Bilinmesi Gerekenler

    Botoks Hakkında Bilinmesi Gerekenler Anti-aging dünyasının en çok istenen ve en çok uygulanan kırışıklık karşıtı uygulaması hakkında bilmeniz gerekenler, doğru bilinen yanlışlar ve merak ettikleriniz…