Botoks Zararlı mı?

Derya soruyor
Botoks yaptırmak istiyorum kırışıklarım için öğrenmek istediğim, FDA onayı var mı? Botoks yaptırmanın herhangi bir zararı var mı?
Dr. Mustafa Karataş
1949 yılında kasları etkilediği anlaşılmış, kas spazmları ve şaşılık tedavisinde kullanılmıştır. 1980'li yılların başında kırışıklıkları azalttığı tespit edilmiştir. Bugün Amerika'da yapılan kozmetik uygulamaların arasında birinci sırada yer almaktadır. Üzerinde en fazla klinik çalışma yapılan ilaçlardan biridir. Amerika'da 2002 yılında FDA onayı almıştır. Uzun ya da kısa vade de hiçbir zararlı etkisi görülmemiştir. Botoks sinirlerin kaslara gevşeme ya da kasılma mesajını iletebilme kabiliyetini azaltarak etki eder. Botoks düşük dozlarda bile mimik kasların gücünü azaltabilen çok ciddi bir ilaçtır. Botoksun etkinliği uygulamayı takiben 4-6 ay kadardır. Yüz anatomisini çok iyi bilen konusuna hakim doktorlar tarafından kolaylıkla uygulanabilen bir tedavi şeklidir.
Elçin soruyor
Yüzümde çok fazla kırışıklık var. Botoks bunları yok eder mi? Bir de botoksun uzun ya da kısa vadede zararlı etkileri var mı?
Dr. Mustafa Karataş
Bu sorunun cevabı yüzünüzdeki kırışıklıkların yüzün hangi bölgesinde olduğuna göre değişir. Botoksun kullanım alanı esas olarak yüzün üst bölgesi, yani alın, iki kaş arasındaki kaş çatma çizgileri, gözlerin kenarlarında oluşan kazayağı dediğimiz ince çizgilerdir. Botoks bu çizgileri hafifletir, daha az belirgin bir hal almalarını sağlar, en önemlisi de düzenli botoks enjeksiyonu yaptırarak ileride oluşacak çizgilerin de öneüne geçebilirsiniz. Ancak alın ve iki kaş arasındaki çizgiler çok derinse –ki bunlara yerleşmiş kırışıklıklar diyoruz- sadece botoks enjeksiyonu yeterli olmayacak, tedavinin hyalüronik asit bazlı dolgu maddeleriyle desteklenmesi gerekecektir. Botoksun uzun ya da kısa vadede hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Ancak Allergan firması tarafından geliştirilmiş olan FDA onaylı Botox formülünü tercih etmeniz son derece önemli. Maalesef piyasada ülkemize kaçak olarak sokulan, güvenlik testlerinden geçmemiş ürünler de mevcut. Bunların alerjik reaksiyonlara neden olma gibi bir riski bulunuyor.
Aliye soruyor
15 gün önce ilk kez botoks yaptırdım. Kafatasımın tamamında uyuşma hissi var, kulaklarımda orta kulak enfeksiyonu olmuş hissi, göz renginde açılma ( kahverengiydi yeşil-ela oldu bana öyle geliyor sanmıştım çevrem lens taktığımı iddia ediyor), özellikle sol göz hafif ağlar görünümlü. Gözün renkli kısmı tamamen ortada kalacak şekilde, alt göz kapağı bölgesinde beyazı görünüyor. Aydınlığa bakamıyorum. Bıçak saplanması şeklinde başıma giren ağrılar bitti. Ancak Antalya’da yaşıyorum. Sıcaklık arttıkça uyuşma yüz bölgemi de kaplıyor. 50 yaşındayım. Doktorum daha iyi sonuç İçin 1/2 uyguladığını şikayetlerimin botoksla alakalı olmadığını söyledi. 5 yıl önce başka bir doktor 3 arkadaş gelirseniz daha ekonomik olur. Malzeme üç kişiye yetiyor demişti. Oysa tek başıma bana yapıldı. Değerli fikirlerinizi ve tavsiyelerinizi benimle paylaşırsanız kendime yön verebilirim. İlginize şimdiden teşekkür ederim.
Dr. Mustafa Karataş
Merhabalar. Botoksun göz renginde değişikliğine neden olduğu herhangi bir vakaya rastlamadım. Çok nadiren olsa da bazı hastalarda alerjik reaksiyon görülebildiğine dair klinik çalışmalar mevcut. Akla sizde de böyle bir durum olmuş olabileceği geliyor. Öncelikle doktorunuzdan FDA onaylı, Allergan firması tarafından geliştirilmiş botoks olup olmadığı bilgisini alın. Piyasada kullanılan bazı ve FDA onayı olmayan bazı formüllerde alerjik reaksiyon riski son derece yüksektir. Alt göz kapağı bölgesinde görülen beyazlığın artması bu bölgeye yapılan botoksun gereken dozdan daha fazla miktarda yapılmasına bağlı olarak gözlenebilir. Mesela gözaltındaki çizgileri hafifletmeye yönelik olarak yapılan botoks bu kasların fazla gevşemesine gözbebeğinin altındaki beyazlığın daha fazla ortaya çıkmasına neden olabilir. Tabii ki botoks yapılmadan önceki halinizi görmediğim ve konsültasyon yapmadığım için ne kadar botoksa ihtiyaç duyulacağını, dolayısıyla da size yapılan botoks enjeksiyonunun gerekenden çok fazla olup olmadığı konusunda herhangi bir yorum yapmam mümkün değil.
Mert soruyor
Beş yıldır düzenli olarak botoks yaptırıyorum. Doktoruma “Botoks’un uzun ya da kısa vadede zararlı etkileri var mı?” diye sordum. Olmadığını söyledi. Ama yine de bu konuda endişelerim var. Zehir falan olduğunu söylüyorlar. Bu kadar uzun süredir de yaptırıyorum, ileride kötü bir şey yaşar mıyım?
Dr. Mustafa Karataş
Bu konuda hiç endişeniz olmasın. Botoks, senelerdir milyonlarca hasta üstünde uygulanmış olan güvenli bir işlemdir. Zaten doktorunuz da aynı şeyi söylemiş. Botoks FDA onayına sahiptir. Üstelik güvenli olduğu yüzlerce bilimsel araştırmayla kanıtlanmıştır. Botoksun bir zehir olduğu söylentisi yaygındır. Ama sakın inanmayın. Botoks yılan zehri falan değildir. İleride botoksa bağlı herhangi bir sorun yaşamaz, aksine yaşıtlarınızdan daha genç görünürsünüz.
Çiğdem soruyor
Merhabalar, göz çevremde kırışıklarım oluştu. Botoksun etkili olacağı biliyorum ama bir zararı olur mu?
Dr. Mustafa Karataş
Botoks işlemi teknik olarak, kırışıklık bölgesindeki kaslara enjekte edilmesidir. Kasların fonksiyonunu geçici süreliğine durduran formül 'clostridium botulinum' adlı bakteriden elde edilmektedir. Laboratuvar koşullarında özel bir işlemden geçirilerek tamamen zararsız bir hale getirilen botoks Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onaylı bir tedavidir.
Necla soruyor
Merhabalar, Botoks yaptıran, yüz felci olur mu? Bir zararı varmı?
Dr. Mustafa Karataş
Merhabalar, Günümüzde en çok konuşulan konulardan biri de botoks. Botoksun (clostridium botulinumtoksininin) etki mekanizması felç tarzındadır. Sinirden kasa geçen iletiyi bloke eder. Blokaj süresince kaslar hareket ettirilememektedir. Bu nedenle harekete bağlı kırışıklıklar oluşmamaktadır. Botoksun yaptıran kişiye herhangi bir zararı yoktur.
Hemen Doktorunuza Sorun

Botoks Mimikleri Yok Eder mi?
Esra soruyor
Botoks yaptırmayı planlıyorum ama yüzümdeki mimikleri yok eder mi? Bazı gördüğüm kişilerin yüzlerine maske takmış gibi görünüyor.
Dr. Mustafa Karataş
Merhabalar, istenen sonuç enjeksiyon yapılan bölgeye ve verilen botoks miktarına bağlıdır. Botoksun miktarı, uygulama yöntemi ve uygulamayı ... Daha Fazla