Çatlak Tedavisi
Göğüs dekoltenizin, bacaklarınız ya da karnınızın çekiciliğine gölge düşüren bu izleri önemli ölçüde hafifletmek mümkün! Karşınızda çatlak tedavisinde Icon lazer etkisi…
Göğüs dekoltenizin, bacaklarınız ya da karnınızın çekiciliğine gölge düşüren bu izleri önemli ölçüde hafifletmek mümkün! Karşınızda çatlak tedavisinde Icon lazer etkisi…
Vücudunuzdaki çatlaklar yüzünden bikini, mayo giymekten, hatta şortla dolaşmaktan bile çekiniyor, kendinizi mutsuz mu hissediyorsunuz? Bugüne kadar tedavisi en zor estetik sorunlardan biri olan çatlakları tamamen silmek mümkün olmasa da Icon lazer teknolojisi sayesinde, vücudunuzla barış yapmanızı sağlayacak kadar etkili sonuçlar almak artık mümkün.
Çatlaklar Neden Oluşur?
Ani kilo almak ve ergenlik dönemi, hamilelik gibi vücutta hormonal aktivitenin en yoğun olduğu zamanlar çatlak oluşumuna zemin hazırlar. Ciltteki aşırı gerilme sonucu elastin ve kolajen lifleri zarar görür ve cildin alt katmanlarında yırtılmalar meydana gelir. Cilde elastikiyetini veren bu proteinlerin temel görevi cildin esnemesine ardından yeniden eski hâline dönmesini sağlamalarıdır. Bu liflerin zarar görmesi çatlak oluşumuna zemin hazırlar. Sahneye hormonal faktörlerin tetikleyici etkisi de eklenince ortaya müdahale etmesi en zor estetik problemlerden biri olan çatlaklar çıkar. Çatlak oluşumunda kontrol sahibi olmasanız da, riski azaltmak adına dikkat edebileceğiniz bazı şeyler var…
• Kilo kontrolüne dikkat: Fazla kilo almamaya özen gösterin. Obezite, çatlak oluşumuyla bağlantılı olan glukokortikoid hormonunun artmasına neden olur. Aynı hormon hamilelik ve ergenlik döneminde de yükselir. Yaşamın normal akışına müdahale edemezsiniz ama obez almak ya olmamak tamamen sizin kontrolünüzdedir.
• Kasları aşırı geliştiren egzersizlere dikkat: Kasların aşırı gelişmesine neden olan ağırlık egzersizleri çatlak oluşumunu tetikler. Özellikle erkeklerde ve genelde kol ile göğüs kaslarının üstünde meydana gelen çatlakları önlemek için ağırlık çalışmasını abartmamakta, çok yüksek ağırlıklarla çalışmamakta fayda var. Kasların aşırı gelişmesi için kullanılan steroidlerin de çatlak oluşumunu tetiklediği unutulmamalı.
• Doğum kontrol hapına dikkat: Bazen, doğum kontrol hapı kullanmak bile çatlak oluşumu için yeterlidir. Eğer çatlak probleminiz varsa ya da çatlaklarınızın doğum kontrol hapı kullanmaya başladıktan sonra arttığını düşünüyorsanız doktorunuzla görüşüp daha az hormon içeren bir doğum kontrol hapı reçete etmesini isteyebilirsiniz.
• Sorunun arkasında hormonal bir bozukluk olabilir: Hamilelik ve ergenlik döneminde, yani hormonların fazla aktif olduğu dönemlerde çatlak oluşumu normal olsa da bazen sorunun arkasında endokrin sistemdeki bozukluklar olabiliyor.
Icon Lazer Etkisi
Günümüzde çatlak tedavisinde etkili çözümlerin başında Icon lazer geliyor. Çatlakların görünümünü hafifletmedeki etkisi FDA tarafından da onaylanmış olan Icon lazer, yenilikçi bir fraksiyonel lazer sistemidir. Patentli teknolojilerle cildin alt katmanlarına yüksek enerji iletilmesini sağlayan sistemin özelliği cilt altında ısı kanalları oluşturmasıdır. Bu ısı kanalları cildin onarıcı mekanizmalarının tetiklenmesini sağlar. Sütunlar halindeki ısı kanallarına mikro-termal tedavi bölgeleri denir. Cilt tarafından yara olarak algılanan ısı hasarı, onarım mekanizmalarını tetikleyerek yeni kolajen ve elastin sentezini başlatır.
Böylece kendini iyileştirme sürecine giren ciltte, kolajen ve elastin üretimi optimum seviyeye taşınır. Bu yapıtaşlarındaki artış sayesinde çatlak genişliğinde daralma, derinliğinde azalma ve cilt yüzeyinde düzelme gözlenir. Icon lazer teknolojisinde mikro-termal tedavi alanlarının etrafında kalan zarar görmemiş cilt iyileşme sürecinin çok daha çabuk olmasına katkıda bulunur.
Çatlakların Rengi de Önemli
Vücuttaki çatlak izlerinin ne renk olduğu hem tedavinin sonuçlarını hem de seans sayısını belirler. Ciltteki çatlaklar dermis tabakasında oluşan ince yırtıklar şeklindedir. Daha yeni oluştuklarında morumsu, kırmızı bir renktedirler. Cilt yüzeyine henüz çıkmışlardır ve tedaviye çok daha çabuk, çok daha kolay cevap verirler. Bu izlerin kırmızı rengi, oluşma safhasında çatlağın önüne çıkan kırmızı damarlardan kaynaklanır. Kırmızılık zaman içinde beyaza, bazen de sedef rengine dönüşür. Bunun anlamı çatlakların en az birkaç senelik olduğu, dolayısıyla da tedavinin daha zorlu olacağı ve daha fazla seansa ihtiyaç duyulacağıdır.
Çatlaklar tedavisi hakkında merak ettiğiniz her şey…
Vücut çatlakları nasıl geçer?
Çok değil bundan 10-15 sene önce vücut çatlakların görümünü hafifletmekte konusunda etkili olan bir tedavi yoktu. Neyse ki bugün, kısa süre öncesine kadar anti-aging teknolojilerin yetersiz kaldığı bu estetik soruna karşı gerçekten işe yarayan sistemlere sahibiz. Yani artık çatlakların renginin hafiflemesini, derinliklerinin azalmasını sağlayan, başarı oranları % 80’lere kadar çıkan etkili teknolojilere sahibiz. Bu tedaviden fayda sağlayacağınız, konsültasyon sonrasında uzmanınız tarafından belirlenecektir. Vücut çatlakları tedavisinden alınacak sonuçların başarısında ve uygulanacak tedavinin kaç seans yapılması gerektiğinde belirleyici bir faktör daha var: Çatlaklarınızın oluşma zamanı. Çatlaklar ne kadar yeniyse, tedavinin sonuçları da o kadar başarılı olur. Yani, çatlakların oluşmasının üstünden ne kadar çok zaman geçtiyse tedavi etmek de o kadar zorlaşır. İlk oluştuklarında beyazımsı bir rengi olan çatlakların rengi yıllarla birlikte koyulaşmaya, kırmızımsı-morumsa bir renge dönüşmeye başlar. Çatlakların rengi iyice koyulaşmadan etkin bir tedaviye başlamak, tedaviden daha başarılı sonuçlar alınmasını kolaylaştırır.
Cilt çatlakları nasıl giderilir?
Çatlaklar, cilt üzerinde sağlıklı deriden ayrı bir görüntüye sahip, normal doku düzeyinden yüksek veya alçakta oluşan, meydana geliş zamanına göre mor, kırmızı, beyaz renkte olabilen farklı derinliklere sahip çizgilerdir. Normal cilt destek dokusu, %80 kolajen ve %4 elastin liflerinden oluşan gözenekli yapıya sahiptir. Cilt yapısında bulunan elastin, cilde esnekliğini veren ve gerilmesini mümkün kılan bir proteindir. Elastin, cilt içerisinde cildin esnemesine ve daha sonra orijinal konumuna geri çekilmesine izin veren balık ağı benzeri bir yapı oluşturur. Cilt çatlaklar hamilelik, ergenlik ve kilo değişimleri sebebiyle fibroblast hücrelerinin zarar görmesi, dolayısıyla elastin ve kolajen liflerinin kalite ve sayısının azalıp işlevsiz kalması üzerine cilt çatlakları oluşur. Son zamanlarda cilt çatlaklarında lazer tedavileriyle çatlaklarda yüzde 40 ila 80 civarında azalma ve sıkılaşma yapabilmek mümkün. Lazerlerin etki mekanizması lazer ışığının minik sütunlar halinde deride ısı hasarı yaratmasıdır. Bu sütunlar halindeki ısı hasar alanlarına mikrotermal tedavi bölgeleri denir. Isı hasarı nedeniyle cilt tarafından yara olarak algılanan işlem, yara onarım mekanizmalarını tetikleyerek yeni kolajen sentezini başlatır. Yeni kolajen sentezinin bir sonucu olarak çatlak genişliğinde daralma, derinliğinde azalma, yüzeyde düzelme gözlenir. Lazer teknolojide mikrotermal tedavi alanlarının etrafındaki deri alanı sağlam kalır dolayısıyla bu hasarı görmüş alanlar etraftaki sağlam deriden gelen hücrelerle hızla onarılır.
Hamilelikte ve ergenlikte çatlak oluşumunu önlemek mümkün mü?
Çatlaklar, özellikle ergenlik döneminde ve hamilelikte oluşur. Bu problemin ardında hormonal faktörler ve fazla kilolar bulunuyor. Özellikle bu iki faktörün bir araya gelmesi çatlak oluşumunda tetikleyici oluyor. Ergenlik döneminde kilo problemi olmayanlarda bile çatlaklar oluşabiliyor. Bunun başlıca nedeni boyun uzaması ve hızlı büyüme gibi nedenlerdir. Genelde göğüsler, üst kollar, sırt, karın, baldırlar, kalçalarda meydana gelen bu problemi önlemek maalesef mümkün değil. Kilo kontrolüne dikkat edilebilir ama bu yeterli değil. Sonuçta ergenlik dönemindeki büyümenin, hamilelikte karın bölgesindeki genişlemenin önüne geçmek mümkün olmadığı için çatlak probleminin önüne geçmek de mümkün değildir. Ama bu demek değil ki herkeste çatlak problemi oluşacak, bazı ciltler çatlaklara daha eğilimliyken diğerleri daha dirençlidir.
Çatlak problemi erkeklerde de görülür mü?
Çatlak probleminin sadece kadınları etkilediği düşünülse de bu doğru değil. Pek çok erkekte ergenlik döneminde, hızlı büyüme ve hormonal faktörlere bağlı olarak, çatlak oluşabilir. Fazla kilolu erkeklerde de, derinin fazla gerilmesine ve vücuttaki artan glukokortikoid hormonuna bağlı olarak çatlak oluşabilir.
Uzun süre çatlak kremi kullanmama rağmen hiçbir faydasını göremedim. Bunun nedeni nedir?
Maalesef çatlakları önlediği, var olan çatlakları geçirdiği iddia edilen yağlar, kremler olsa da bunlar işe yaramıyor. Bunun nedeni krem ve serumların cildin üst tabakalarına etki edebilmesi, alt katmanlara etki etmemesidir. Çatlaklar ise cildin derin tabakalarında oluşur ve cilde sürülen ürünler bu katmanlara ulaşamaz.
Icon lazer karnımda oluşan çatlakları tamamen yok eder mi?
Çatlak aslında ciltte oluşan yara izinden başka bir şey değildir ve tedavisi ancak bir dereceye kadar mümkündür. Görünümlerini azaltmak, belirginliklerini önemli ölçüde hafifletmek olanaklı olsa da, çatlakları tamamen silecek bir teknolojiye maalesef sahip değiliz. Ancak eskisiyle kıyaslandığında bu anlamda önemli bir yol kat ettiğimizi söylemek mümkün. Icon lazer sayesinde çatlakların görünümünü %50’lere, %60’lara kadar hafifletebiliyoruz. Böylece cilt daha pürüzsüz bir görünüme kavuşuyor. Daha iyi sonuçlar almak için çatlaklar henüz kırmızıyken harekete geçmeniz öneriliyor. Çünkü beyazlamış, sedefli bir görünüm almış çatlakların tedavisi çok daha zorludur.
Tedavi sonrasında çatlakların görünümünde hangi oranda bir iyileşme bekleyebilirim?
Icon lazer, çatlakların görünümünde %40 - %60 civarında iyileşme sağlar. Daha yeni oluşmuş, yani renkleri henüz kırmızı-mor tonlarında olan çatlaklarda daha çabuk ve daha etkili sonuçlar alınır. Bu tür çatlaklarda hastalar daha ilk seanstan başlayarak çatlaklarda bir incelme olduğunu gözlemliyorlar. Ancak işlemin nihai sonuç için tedavinin tamamlanmasının üstünden birkaç ay daha geçmesi gerekiyor. Bu da ciltteki yeni elastin ve kolajen üretiminin tamamlanması için gereken süredir.
Konforlu bir tedavi mi ve sonuç almak için kaç seans uygulanması gerekiyor?
İşlem esnasında uygulama yapılan bölgede yanma hissi duyulması beklenen, normal bir durumdur. Ancak bu his tolere edilemeyecek bir boyutta değildir. Tedavi sonrasında uygulama yapılan bölgede hassasiyet, kızarıklık ve hafif ödem olabilir. Ve bunlar bir-iki gün devam edebilir. İşlemden birkaç gün sonra ise ciltte hafif kabuklanmalar meydana gelmesi normaldir. Bu kabukların tamamen geçmesi genelde bir hafta on gün kadar bir süre alır. Seanslar 3-4 hafta aralıklarla yapılır. Seans sayısı çatlakların durumuna göre belirlenir. En az 5 seans uygulanır. Konsültasyon sonrasında çatlağın durumuna göre birkaç ek seans daha uygulanabilir.
Çatlak tedavisinden sonra dikkat etmem gereken herhangi bir şey var mı?
Icon lazer yaz ayları için uygun bir tedavi değildir. İşlem sonrasında hafifte olsa bir kabuklanmanın oluşması cildin güneşe hassasiyetini artırabilir, bu yüzden de tedavi kış aylarında yapılır. Aksi halde güneşe bağlı olarak çatlak tedavisi sonrasında ciltte lekelenmeler meydana gelebilir. Uzun vadede alınan sonucu korumak ve yeni çatlak oluşumunu önlemek adına tedavi sonrasında fazla kilo almamaya dikkat etmek gerekiyor. Eğer yakın zamanda hamile kalmayı planlıyorsanız da çatlak tedavinizi hamilelik sonrasına ertelemekte fayda var.